Follow on FB

28. studenoga 2014.

MRS 8 - Rečunovodstvene politike-promjene procjena i greške

Cilj MRS 8 je poboljšanje pouzdanosti financijskih izvještaja društva i usporedivosti financijskih izvještaja samog društva s izvještajima iz prethodnih razdoblja kao i sa financijskim izvještajima društava koja se bave sličnom djelatnošću. Suglasno definiranom cilju propisuju se kriteriji za:

  • izbor i primjenu računovodstvene politike
  • smjernice za računovodstveni tretman
  • obavljanje promjena računovodstvenih politika, procjena, ispravku materijalno značajnih grešaka
Iako MRS 8 predstavlja sastavni dio profesionalne regulative, bavi se pitanjima koja se odnose na internu regulativu, tj. pitanjima u kojima društvo ima određenu dozu samostalnosti u smislu utvrđivanja računovodstvenih politika i opredjeljenja za određene računovodstvene procjene, pogreške  koje obrađuju ovaj MRS.

Računovodstvene politike se ovim standardom definiraju kao posebni principi, onove, konvencije, pravila i prakse koje je društvo usvojilo pri sastavljanu i prezentaciji financijskih izvještaja. Računovodstvene politike se utvrđuju u skladu s odgovarajućim standardom ili tumačenjem koji se primjenjuje na određenu stavku putem koje se vrši evidencija konkretnog poslovnog događaja, odnosno transakcije. Primjena usvojenih politika je obavezna uvijek kada je efekt njihove primjene materijalno značajan.

Uprava se treba opredijeliti za računovodstvene politike koje omogućavaju primjenu svih zahtjeva MRS/MSFI. U slučaju kada ovi zahtjevi ne mogu biti ispunjeni, uprava ima obavezu opredijeliti se za računovodstvene politike koje osiguravaju informacije relevantne za donošenje poslovnih odluka i pouzdane u smislu: da vjerno predstavljaju rezultate i financijsko stanje društva, da odražavaju ekonomsku suštinu događaja i transakcija (ne samo njihovu pravnu formu), da budu neutralne i potpune u svakom pogledu. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Slobodno Komentirajte