Follow on FB

24. travnja 2010.

Kako napisati molbu za posao - Primjer molbe

Molba za posao treba da bude jezicno i pravopisno ispravna. Sadrzaj mora biti logican i razumljiv. Molba ima formu standardnog pisma, u gornji lijevi kut se pise Vase ime, adresa, grad, postanski broj i datum, a na desnoj strani se pise naziv primatelja, naziv firme, adresa, grad i postanski broj.
Molba se najcesce zapocinje sa "Postovani..." a zavrsava sa "S Postovanjem..." i ne treba da bude duza od jedne stranice.
Sadrzaj molbe se sastoji od vise "dijelova".
U prvom dijelu se navodi zasto pisete molbu, u svrhu posla i sl. Navodi se zasto se javljate toj firmi, ustanovi, ukratko.
U drugom dijelu se navode vase sposobnosti i vjestine koje su u skladu sa zahtjevima posla na koji se prijavljujete. Trebate uvjeriti poslodavca da ste bas Vi za taj posao.
U trecem dijelu bi trebali istaci Vasu motivaciju i na kraju naznacite sta ste uz molbu jos prilozili, npr. kopiju licne karte, kopiju svedocanstva i sl.




PRIMJER MOLBE
            
            NA OVOM MJESTU
(vase ime, prezime i adresa)                                           
                                                                        NA OVOM MJESTU                                                                    (naziv i adresa kome se upucuje molba)

Predmet: Molba za prijem u stalni radni odnos

Postovani,
javljam se na Konkurs za prijem u stalni radni odnos na mjesto (npr.tehnicara), za koji sam cuo/la putem dnevnih novina (interneta).
(U daljem tekstu molbe primjenite ono sto sam napisao u pocetku,prvi dio,drugi dio, treci dio.)
Molim da razmotrite moju molbu i uvjerit cete se da sam ja osoba koju trebate.
S postovanjem!

VASE IME I PREZIME
____________________                              Mjesto i datum.

                                          Primjer molbe:


Napomena: Obrazac molba za posao možete preuzeti u sekciji za DOWNLOAD kao i ostale dokumente sličnog sadržaja kao npr otvorena molba za posao - Link