Follow on FB

23. listopada 2014.

MRS 1 - Prikazivanje financijskih izvještaja

Cilj MRS-1 je da popiše osnovu za prikazivanje financijskih izvještaja opće namjene, da bi se osigurala uspooredivost kako sa vlastitim financijskim izvještajima društva iz prethodnih razdoblja, tako i sa financijskim izvještajima drugih društava. Da bi se taj cilj postigao, u ovom standardu utvrđen je opći pristup prikazivanja financijskih izvještaja, smjernice za njegovu strukturu i minimum zahtjeva u odnosu na sadržaj financijskih izvještaja.

Ovaj standard se primjenjuje za prikazivanje svih financijskih izvještaja opće namjene, važi za sve vrste društva, uključujući banke i osiguravajuća društva kao i za društva koja trebaju ili ne trebaju sastavljati konsolidarne financijske izvještaje ili odvojene financijske izvještaje.

Potpuni set financijskih izvještaja čine:
- izvještaj o financijskom položaju na kraju razdoblja
- izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti razdoblja
- izvještaj o promjenama kapitala tokom razdoblja
- izvještaj o novčanim tokovima tokom razdoblja
- bilješke koje obuhvataju sažetak važnih računovodstvenih politika i druga objašnjenja
- izvještaj o financijskom položaju na početku najranijeg usporednog razdoblja, ako subjekt neku računovodstvenu politiku primjenjuje retroaktivno ili ako retroaktivno prepravlja stavke u svojim financijskim izvještajima ili ako stavke u financijskim izvještajima reklasificira

Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti  treba korisnicima financijskih izvještaja pružiti dodatnu informaciju o promjenama u kapitalu, nastale u transakcijama u koje nisu uključeni vlasnici.

Ovaj se izvještaj može sastaviti na sljedeći način:
- kao jedan izvještaj
- kao dva izvještaja: izvještaj o dobiti i izvještaj koji započinje s dobitkom ih gubit kom i predočava sastavne dijelove ostale sveobuhvatne dobiti (izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti)

Ostala sveobuhvatana  dobit obuhvaća stavke prihoda i rashoda, uključujući usklađenja pri reklasifikaciji koja se ne priznaju kao dobit ili gubitak, a uključuje:
- promjene na revalorizacijskim rezervama koje nastaju sukladno zahtjevima MRS-a 16 i MRS-a 38 zbog povećanja vrijednosti dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine
- dobtke ili gubitke nastale naknadnim vrednovanjem financijske imovine kao raspoložive za prodaju prema MRS-om 19
- promjene aktuarskih  dobita  ili gubitaka  koji  su vezani za definiranje planova  primanja u skladu sa MRS-om 19
- dobitke ili gubitke koji proizlaze iz prcevođenja financijskih izvještaja koji se odnose na inozemno poslovanje prema MRS-u 21
- dobitke ili gubitke koji se odnose na učinkoviti dio zaštite novčanog toka prema MRS-u 19

Pritom se promjene viška utvrđenog revalorizacijom u sjedećim razdobljima prenese na zadržanu dobit u skladu sa korištenjem sredstava ili u trenutku kada se imovina otuđi, pa se ne reklasificira u dobit ili gubitak tekućeg razdoblja. S druge strane dobit ili gubitak ostvaren otuđenjem financijske imovine koja je klasificirana kao raspoloživa imovina uključuje u dobit ili gubitak tekućeg razdoblja. U tom se slučaju prvo obavlja reklasifikacijsko usklađenje pa se nerealizirana dobit reklasificira u dobit ili gubitak, kako bi se izbjeglo da dva puta bude uključen u ukupnu sveobuhvatnu dobit.

Subjekt može sastavne dijelove ostale sveobuhvatne dobiti prezentirati umanjene za pripadajuće porezne učinke ili:
- prije pripadajućih poreznih učinaka u jednom iznosu koji prikazuje ukupni iznos poreza na dobit koji se odnosi na te sastavne dijelove.

Ostala sveobuhvatna dobit se izvještava istodobno u Izvještaju o sveobuhvatnoj dobiti razdoblja i u Izvještaju o financijskom položaju na kraju razdoblja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Slobodno Komentirajte