Follow on FB

10. studenoga 2014.

Dvojno knjigovodstvo

Dvojno knjigovodstvo je jedna od razvojnih faza knjigovodstva. Zavisno od osnovnih principa na kojima se temelji organizacija knjigovodstvene evidencije razlikujemo sljedeće razvojne faze knjigovodstva, koje ujedno predstavljaju i sisteme knjigovodstva:

  • Prosto - jednostavno knjigovodstvo
  • Kameralno knjigovodstvo
  • Konstantno knjigovodstvo
  • Dvojno knjigovodstvo
Dvojno-knjigovodstvo-duguje-potrazuje

Dvojno knjigovodstvo

karakteriše istovremeno knjiženje poslovnih promjena, u istom iznosu, najmanje na dva konta (na jednom kontu na lijevoj strani a na drugom kontu na desnoj strani). Iz ravnoteže zbirova između lijeve (dugovne) i desne (potražne) strane konta proizilazi i automatska kontrola formalne ispravnosti izvršenih knjiženja.

Za razliku od prostog knjigovodstva, sistem dvojnog knjigovodstva pruža u svakom momentu uvid u ukupno imovinsko stanje i financijski položaj preduzeća. Dvojno knjigovodstvo je fleksibilno, prilagodljivo novim potrebama i zadacima preduzeća koji se javljaju usljed kontinuiranog razvoja privrede. pruža mnoge podatke značajne za analizu, planiranje, kontrolu i slično. Vodi se u dnevniku, glavnoj knjizi i pomoćnim knjigama.

Kretanje sredstava a time i promjena na knjigovodstvenim računima u dvojnom knjigovodstvu se može aplicirati i na sljedeće primjere:

  • Nabavka robe će izazvati povećanje zaliha robe i istovremeno povećanje obaveza prema dobavljačima,
  • Kada se isplati obaveza prema dobavljačima dolazi do smanjenja novca u blagajni ili žiro računu a istovremeno se smanjuje obaveza prema dobavljačima,
  • Utrošak materijala će smanjiti zalihe materijala a povećati vrijednost proizvodnje u toku,
  • Kada se okonča proizvodnja doći će do povećanja zaliha gotovih proizvoda a smanjenja proizvodnje u toku...
Iz navedenog je vidljivo da se svaka promjena istovremeno evidentira na najmanje 2 knjigovodstvena računa i to na lijevoj strani jednog a na desoj strani drugog računa. Na taj način je obezbjeđena ravnoteža ukupnih iznosa lijevih i desnih strana svih računa.
Takva ujednačenost je i automatska kontrola jer svaka neravnoteža upućuje na grešku.

U toku je razvoj vidljivih primjera knjiženja po kontnom planu, ne zaboravite pogledati.

Nema komentara:

Objavi komentar

Slobodno Komentirajte