Follow on FB

24. studenoga 2014.

MRS 7 - Izvještaj o novčanim tokovima

Informacije o tokovima gotovina jednog društva pomaže korisnicima financijskih izvještaja pružajući im osnovu za ocjenjivanje sposobnosti društva u ostvarivanju gotovine i gotovinskih ekvivalenata, kao i potrebu društva za korištenjem tih tokova gotovine.

Poslovne odluke koje donose korisnici financijskih izvještaja zahtijevaju prethodnu procjenu sposobnosti društva da stvori gotovinu kao i vremenski okvir i izvjesnost njihovog stvaranja.

Cilj ovog standarda MRS 7, je osigurati dostavljanje informacija o povijesnim promjenama u gotovini i gotovinskim ekvivalentima društva putem izvještaja o tokovima gotovine u okviru poslovnih aktivnosti, aktivnosti investiranja i aktivnostima financiranja.

Korisnici financijskih izvještaja ako pored drugih izvještaja nemaju i izvještaj o novčanim tokovima ne raspolažu potrebnim brojem informacija da bi mogli procjeniti promjenu neto imovine društva, njegovu financijsku strukturu ( uključujući likvidnost i solventnost) i sposobnost da utječe na iznose i vremensko određivanje tokova gotovine.
Izvještaj o novčanim tokovima je koristan zbog toga jer daje informacije o promjenama u novcu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Slobodno Komentirajte