Follow on FB

18. svibnja 2015.

Knjiženje dugoročnih i kratkoročnih kredita

Dugoročni krediti

Dugoročni krediti (krediti sa rokom vraćanja dužim od jedne godine) se, po pravilu, koriste za finansiranje dugoročnih osnovnih sredstava i trajnih obrtnih sredstava. Dugoročni krediti za osnovna sredstva se, uglavnom, uplaćuju direktno u korist dobavljača, dok se kredit za trajna obrtna sredstva uplaćuje u korist žiro računa preduzeća. Sa danom uplate sredstava počinje teći kreditna obaveza prema banci.


Primjer:

Banka je odobrila preduzeću dugoročni kredit za nabavku dizalice (osnovno sredstvo) u iznosu od 18.000 KM. Sredstva su odmah uplaćena u korist dobavljača.

Knjiženje u glavnoj knjizi:
knjiženje-dugoročnih-kredita

Otplata kredita se vrši prema otplatnom planu tako da se zadužuje konto Dugoročni krediti, a odobrava (potražuje) Žiro račun preduzeća.

Knjiženje odobravanja bankarskog kredita i otplata rata prikazaćemo na sljedećem primjeru:
Banka je odobrila preduzeću dugoročni kredit od I 00.000 KM, sa rokom otplate od 3 godine i kamatnom stopom od 10% godišnje. Otplata se vrši po sistemu jednakih mjesečnih anuiteta.

Dnevnik knjiženja
dugoročni-krediti-primjer-knjiženja


Kratkoročni krediti

Kratkoročni krediti (rok vraćanja do jedne godine) se koriste za finansiranje povremenih i privremenih potreba za obrtnim sredstvima. Pribavljanje kratkoročnih kredita se evidentira tako da se zadužuje Žiro račun, a odobrava konto Kratkoročni krediti. Transakcija vraćanja kredita se evidentira obrnutim stavom, tj. potražuje Žiro račun, a duguju Kratkoročni krediti.

Primjer:

1) Banka je odobrila kratkoročni kredit preduzeću u iznosu od 10.000 KM.
2) Izvršenje jednokratni povrat kredita.
kratkoročni-krediti-knjiženje

U primjeru je prikazan povrat kredita bez kamate. Knjiženje kamate će se prikazati u dijelu koji obrađuje knjigovodstveno obuhvatanje finansijskih rashoda.

Nema komentara:

Objavi komentar

Slobodno Komentirajte